Wat gebeurt er

Voetpijn en wat dan

Deze bewegingstherapie is ontwikkeld door filosoof Rudolf Laban (1872-1958). Zijn opleiding als architect gaf hem de basis voor deze therapie. Als de fundering van een huis niet goed is, zal het bouwwerk scheef komen te staan, of erger nog, zal het in elkaar zakken.

Als het “voetenwerk” (fundering) niet goed is kunnen er in het hele lichaam (bouwwerk) klachten ontstaan. Staat men niet goed op de voeten, dan zal er ergens in het lichaam een compensatie plaats vinden om het lichaam staande te houden. Zo kan de oorzaak van vele klachten aan het bewegingsapparaat in de voeten liggen.

Ik ben zelf verder gegaan om zijn theorie te verwerken in een therapievorm. Dit is uiteindelijk ADIM (Al Done Is Movement) geworden.

De problemen ontstaan eigenlijk door het dragen van schoeisel. Naar mijn idee bestaan er geen goede schoenen, zooltjes en dergelijke. Al deze hulpmiddelen zorgen voor verzwakking van de voet en enkelspieren. In reguliere zorg vinden we de lengte voetboog, de grote teen en het afwikkelen vanaf de hiel het belangrijkste. Ik heb ontdekt dat de dwarse voetboog, de kleine teen en afzetten vanaf de tenen het belangrijkste zijn om voet en andere lichamelijk klachten te verhelpen of te voorkomen.

Mijn ADIM bewegingsleer zorgt ervoor dat voet en enkel spieren weer geactiveerd worden en er weer een natuurlijke gevormde voet ontstaat. Ik maak hiervoor gebruik van tennis balletjes en een sjaal.

Voeten blijken na een week bewegen al smaller, uitstulpingen, teenknobbels, platvoeten, doorgezakte voeten en hielspoor verdwijnen. Maar niet alleen voeten ondergaan een transformatie maar doordat de hele stand van het skelet verandert, dringt de uitwerking overal door. Ademhalingsproblemen zoals astma worden minder, evenals migraine, pijn in rug, nek, handen, verlammingen, beknelde zenuwen, bekken instabiliteit en zelfs emotionele stoornissen. Grappige bijkomstigheid is dat ook de schoenmaat verandert. Meestal worden je voeten ook één tot twee maten kleiner, omdat je er niet langer uitgezakt op staat.