Rudolf von Laban

Rudolf von Laban (1879-1958) staat hier in zijn zelf ontworpen icosaëder. Hij werd geboren in Bratislava en is gestorven in Weybridge, Engeland. Laban richtte in 1910 in München een dansschool op die het centrum werd van de zogenoemde vrije danskunst. Mary Wigman, Kurt Jooss en vele anderen werden hier opgeleid. Laban ontwierp een eigen bewegingsleer, uitgaande van kracht, tijd en ruimte, waarbij hij zich niet vastlegde op één techniek. In 1938 week Rudolf von Laban (want hij was van adel en Jood) uit naar Engeland, waar hij onder meer in Londen en Manchester werkzaam was. Hij ontwierp een eigen dansnotatie, de Labannotation.

Rudolf von Laban de inspirator van Mida Schutte
Rudolf von Laban de inspirator van Mida Schutte

Labanotation, is een duidelijke en beknopte taal voor het beschrijven van de menselijke beweging. In alle bewegingen ontdekte hij de structuur en het doel. Zijn kennis heeft invloed gehad op het gebied van choreografie, theater, dans en bewegingstherapie. Zie video

Voor meer informatie over Laban en zijn werk, zie Rudolf von Laban: Een Buitengewone Life, door Valerie Preston-Dunlop, UK: Dance Books, 1998; Rudolf von Laban door Karen Bradley, Routledge, 2008; en Rudolf von Laban: De Danser van het Kristal door Evelyn Doerr, 2007.